Share Button

Привіт!

Знаєте, похід зовсім не обмежує кулінарні можливості, а кожну страву робить більш особливою.

Тому, представляємо до вашої уваги ТОП-10 страв в поході, які ми готуємо і рекомендуємо зготувати Вам.

1. Полента з томатами

ПРОДУКТИ:

Вода, крупа кукурудзяна, помідори, цибуля, сало або олія, масло, спеції.

ПРИГОТУВАННЯ:

Готуємо засмажку. Розігріваємо сало або олію, смажимо цибулю і томати. Окремо варимо кукурудзяну крупу, кидаючи її в гарячу воду і потрохи помішуючи. Наприкінці до готової каші додаємо засмажку, спеції та вершкове масло. Якщо посудина для приготування лише одна, можна до приготованої засмажки влити води, довести її до кипіння і в цьому варити крупу. Виходить дуже смачно і поживно J

2.Картопля рідка з сиром

ПРОДУКТИ:

Вода, картопля, масло, сир твердий, спеції.

ПРИГОТУВАННЯ:

Картоплю чистимо, дрібно нарізаємо, варимо в невеликій кількості посоленої води. Коли картопля готова, частину води виливаємо, частину залишаємо і за допомогою ложки робимо пюре. Ще раз тушкуємо на вогні, доводимо до смаку, додаємо масло і порізаний кубиками сир. Смачного J

3.Каша молочна з ягідками

ПРОДУКТИ:

Вода, крупа (манна, вівсяна або інша), молоко, масло, ягоди, або (і) родзинки, горішки, інші сухофрукти), цукор, кориця, мускатний горіх, ваніль.

ПРИГОТУВАННЯ:

Става суто Карпатська. Сніданкова. Купуємо в чабанів молоко, шукаємо в кущах афини (чорницю) чи малину. Кипятимо воду, висипаємо крупу (може бути вісяна, манна або яка-завгодно). Коли крупа готова, додаємо молоко,м масло (по можливості), цукор, корицю, мускатний горіх, ваніль (також по можливості). Наприкінці додаємо ягід., або (і) родзинок, горішків, інших сухофруктів. Дуже смачний десерто-сніданок J

4.Банош з бринзою чи шкварками

ПРОДУКТИ:

Вода, крупа пшенична або кукурудзяна, сало, морква, цибуля, помідори, бринза, сало або олія, спеції.

ПРИГОТУВАННЯ:

Сало ріжемо кубиками, обсмажуємо на ньому цибулю, моркву, помідори. Окремо варимо крупу. В готову крупу додаємо засмажку зі шкварками, спеції і (або) домашній сир. Все ретельно перемішуємо.

5. Юшка рибна

ПРОДУКТИ:

Вода, картопля, морква, цибуля (можна суху), сало чи олія, помідори, зелень, крупа, риба річкова

ПРИГОТУВАННЯ:

Такий собі рибалково-річковий рецепт. В ідеалі спершу ловимо рибу, чистимо її.  Якщо маємо лише одну посудину для приготування, то спочатку в ній готуємо засмажку на салі або олії з цибулі, моркви і томатів. Потім заливаємо все це водою, вкидаємо картоплю, крупу, рибу (якщо дрібна, то можна і цілу). Наприкінці додаємо зелень і спеції. Якщо маємо кілька посудин, то засмажку можна готувати окремо, додавати до окропу з картоплею, крупою і рибою.

6. Макарони з цукіні

ПРОДУКТИ:

Вода, макарони, часник, цукіні (худенькі і довгі), олія, петрушка, біле сухе вино, спеції.

ПРИГОТУВАННЯ:

Готуємо соус. Для цього на олії обсмажуємо дрібно нарізаний часник та порізані кільцями кабачки. Потім вливаємо трохи білого вина, та додаємо порізаної петрушки. Відставляємо в сторону. Окремо кип’ятимо воду, солимо і з незначним додаванням олії, варимо макарони. Наприкінці воду зливаємо, добавляємо соус. Смачного J

7.Паста

ПРОДУКТИ:

Вода, макарони, часник, цибуля, морква, помідори, олія, зелень, спеції.

ПРИГОТУВАННЯ:

Готуємо соус. Для цього на олії обсмажуємо дрібно нарізаний часник, цибулю, моркву, помідори, доводимо до смаку. Відставляємо в сторону. Окремо кип’ятимо воду, солимо і з незначним додаванням олії, варимо макарони. Наприкінці воду зливаємо, добавляємо соус. Смачного J

8. Зупка помідорова

ПРОДУКТИ:

Вода, картопля, морква, цибуля (можна суху), сало чи олія, помідори, зелень, крупа рисова.

ПРИГОТУВАННЯ:

Якщо маємо лише одну посудину для приготування, то спочатку в ній готуємо засмажку на салі або олії з цибулі, моркви і томатів. Потім заливаємо все це водою, вкидаємо картоплю і крупу. Наприкінці додаємо зелень і спеції. Якщо маємо кілька посудин, то засмажку можна готувати окремо, додавати до окропу з картоплею і рисом.

9.Грім

Універсальна страва. Її готували колись, зазвичай в останній вечір походу, коли ще не спустились з хребта (не вийшли з лісів). Грім добре варити для великої групи людей. Суть полягає в тому, що всі залишки круп в пачках (а залишається десь «на одного»), картоплі, сушених овочів, можливо горохові брикети, зібрані гриби… все це варимо в одному казані, по можливості, з приготуванням засмажки з цибулі, сала, моркви та тих-таки грибів.­­

ПРОДУКТИ:

Вода, картопля, залишки круп, макаронів, овочів, горохові брикети

Для засмажки: часник-цибуля, сало, морква, гриби

ПРИГОТУВАННЯ:

В казанку кип’ятимо джерельну воду. Окремо готуємо засмажку на салі. В окріп додаємо всі крупи-макарони, чищену і різану картоплю, овочі, горохові брикети, засмажку. Спеції до смаку. Знімаємо з вогню. Грім готовий, рюкзаки легші J Смачного J

 10. Халепа

То своєрідний десерт. Дуже смачний і калорійний. Якщо в когось з учасників походу траплялось день народження, обов’язково робили для іменинника замість тортика, халепу зі свічками. Кои вперше спробуєш цю страву, то вже не годен зупинитися. «Халепа, – думаєш собі. – Як же смачно!» J

ПРОДУКТИ:

Сухе пісочне печиво, може бути ще вівсяне, солодкий крекер, або різна суміш, згущене молоко (зараз важко вибрати якісне, тому слід ретельно підібрати. Повинне бути біленьке,неварене), шоколад, родзинки, горіхи (можна арахіс), можна додати свіжих ягід.

ПРИГОТУВАННЯ:

Все подрібнюємо, замішуємо згущиком. Має вийти густе, але вологе. Їсти можна практично одразу. Халепа зникає дуже швидко.

DSC_4594

Перші страви – звичайні супи або з додаванням помідорів, грибів, горохових брикетів, риби

Другі страви – каші, картопля, паста, з приготуванням засмажок на салі чи олії, цибулі, моркви, томатів, сиру, зелені, м’яса, риби

Салат – капуста, огірки, свіжі помідори

Десерт – печиво вівсяне, пряники, печиво цукрове, кос-халва, батончики шоколадні, шоколад

Share Button