Share Button

7 страв, які можна приготувати з гарбуза

 

Кінець осені – з одного боку передсвятковий час, а з і іншого – період авітамінозу, похмурої погоди, мокрого снігу, дощів. Нам, як ніколи, потрібні вітаміни та приємні емоції. Зосередимось на першому. Доступний і дуже корисний овоч – гарбуз. Його можна з легкістю придбати і так само легко – зготувати одну з цих страв:

 

  1. Крем суп з гарбуза

Чудова ніжна ароматна і дуже корисна зупка з гарбуза – чудовий вибір, щоб зготувати на вечерю. Страва виходить дуже ніжною, але й ситною. Рецепт дуже простий, час приготування – до півгодини. З технічної сторони – потрібен блендер.

Нам знадобляться:

Гарбуз – шматок

Морква – 2 середніх корені

Цибуля – 1 невеличка

Часник – 2 зубці

Вершки або сметана – 100 мл

Масло – 50 г

Кріпець – 3 стебла

Сіль, перець, мелена кориця, мускатний горіх

… також можна додати кілька картоплин, щоб суп вийшов більш ситним та калорійним.

Покрокове приготування тут.

 

  1. Гарбузовий пиріг

Вегетаріанська піца, осінньо-зимовий кіш-лорен, закритий пиріг з овочами. Гарна альтернатива другої страви, коли картоплі-каші-інші другі страви вже приїлися.

 _DSC2666

  1. Робимо опару: Дріжджі розводимо в теплому молоці, добавляємо цукор, сіль, ложку борошна. Залишаємо в теплому місці на 10 хв.
  2. Тим часом готуємо овочі. Цибулю і часник нарізаємо дрібно і смажимо з невеликою кількістю олії. Чистимо і нарізаємо гарбуз і кабачок. Тушкуємо все разом впродовж 5 хвилин. Добавляємо подрібнені суцвіття броколі і доводимо до смаку. Даємо вистигнути.
  3. Замісимо тісто. До опари добавляємо 1 яйце, перемішуємо. Поступово всипаємо борошно, місимо ложкою або руками, додавши краплю олії.
  4. Готуємо форму, застилаємо папером для випікання, викладаємо тісто, розтягуємо його по формі, попередньо змастивши руки олією.
  5. Зверху мастимо томатною пастою і викладаємо тушковані овочі. Зверху викладаємо кубики сиру.
  6. Випікаємо при 200 С 20-30 хв. Смакуємо.

 

Детальний рецепт приготування тут.

 

  1. Запіканка з гарбуза
  1. Чистимо і нарізаємо (кубиками) гарбуз. Тушкуємо з додаванням олії, солі та перцю.
  2. Тим часом чистимо і тремо на великій терці моркву. Тушкуємо її в окремій посудині з додаванням олії, перцю і солі.
  3. Чистимо і нарізаємо кільцями цибулю. Підсмажуємо на олії, додаємо сіль-перець і оре гано.
  4. Тремо сир на крупній терці. Невеличкий шматок сиру нарізаємо кубиками.
  5. Складаємо запіканку шарами: половина цибулі – тертий сир-половина моркви-тертий сир-половина гарбуза – тертий сир – половина цибулі – тертий сир – половина моркви – тертий сир – половина гарбуза – тертий сир і нарізаний кубиками.
  6. Запікаємо в духовці 10 хвилин.
  7. Смакуємо або переходимо за цим посиланням і дізнаємось детальний рецепт.

 

  1. Куряче філе з гарбузом

Іноді варто зовсім трішки урізноманітнити свій раціон, і не менш просто зготувати…наприклад, куряче філе, але по-особливому.

_DSC9350

  1. Нарізаємо цибулю кубиками, обсмажуємо злегка в олії.
  2. Миємо філе, обсушуємо і нарізаємо кубиками. Обсмажуємо з цибулею.
  3. Чистимо і дрібно нарізаємо часник. Додаємо до цибулі і філе. Тушкуємо
  4. Тим часом чистимо і нарізаємо кубиками гарбуз. Додаємо до філе і солимо злегка.
  5. Чорнослив заливаємо кип’ятком, швидко миємо в холодній воді. Нарізаємо шматками, залишаємо кілька чорносливі для прикраси.
  6. Тушкуємо хвилин 20, додаємо перець, мускатний горіх і корицю, чорнослив. Перемішуємо і тушкуємо до готовності.
  7. Смакуємо.

Рецепт приготування та складники тут.

 

  1. Висівкові млинці з гарбузом

Такий собі альтернативний сніданок. Корисні поживні млинці з висівками – трохи вуглеводів, які можна собі дозволити. Для приготування потрібно:

Борошно – 200 г

Розпушувач – 0,5 ч.л.

Висівки – 2 ст.л.

Цукор – 2 ст.л.

Кориця – 1 ч.л.

Яйце – 1.шт

Кефір або прокисле молоко – 0,5 скл. Або трохи більше

Олія – 1 ч.л.

_DSC7930

Для начинки:

Гарбуз – 300 г

Цукор – 2 ст.л.

Кунжут білий – 2 ст.л.

Кориця – 0,5 ч.л.

Про покрокове приготування читаємо тут. Смакуємо: на млинець зверху кладемо гарбуз. Можна також покласти ложку апельсинового джему. Гарного дня після гарного сніданку!

 

  1. Гарбуз і квасоля

Виходить дуже смачно і поживно. Така страва сповнена клітковиною, а також рослинним білком. Просто тушкуємо гарбуз, заздалегідь замочену квасолю і трохи цибулі. Приправляємо за смаком.

_dsc2795

 

  1. Омлет з гарбузом

Він корисний для тих, хто хоче набрати масу тіла, а також для тих, хто намагається схуднути.

Звичайний омлет? – спитаєте ви? Не зовсім. Хоча, переконаний, більшість неодноразово вже таке готували.

_DSC7612-001

Нам знадобиться:

Гарбуз – скибка, 100 г

Половинка помідора, можна і цілий 🙂

3 яйця

2 т.л сметани

Овечий сир бринза – 4 ст.л. (можна використовувати й інший наявний)

Петрушка – 2 стебла

Трохи паприки і солі

Заходь сюди і читай покрокове приготування.

 

Так що, мерщій по гарбуз і готуємо смачнючу вечерю! :)…або сніданок.

Share Button