Share Button

Сочевиця є однією з найдавніших рослин, які культивують люди.

Цінність сочевиці полягає в тому, що в ній багато білка, який дуже добре засвоюється організмом (від 24 до 35%), 48 – 53% вуглеводів, зовсім небагато жиру – від 0,6 до 2%, а також майже всі вітаміни групи В, завдяки чому вона дуже поживна і добре засвоюється організмом. Це джерело заліза і фолієвої кислоти – одна готова порція (100 г сирої) несе в собі до 90% добової норми, необхідної людині.

Крім того, в сочевиці багато калію, кальцію, клітковини, фосфору та інших корисних речовин. За своїми поживними властивостями сочевиця може замінити хліб, крупи і навіть, в якійсь мірі, м’ясо.

Також – це абсолютно екологічно чистий продукт, тому що сочевиця ніколи не накопичує в собі токсичні елементи, нітрати і радіонукліди.

DSC_1737-001

Перевага сочевиці поміж іншими бобовими полягає в тому, що її не треба замочувати, а достатньо просто промити. З неї зазвичай готують супи, каші та пюре.

Поради для приготування

Для того, щоб сочевиця зберегла якомога більше корисних речовин і не розварювалася, засипайте її вже в киплячу воду.

Залежно від сорту сочевиці, потрібен різний час для її приготування: зелена і коричнева варяться довго (від 30 – 40 хв), а для червоної достатньо 10 – 15 хв.

Сіль, оцет, томатну пасту й лимонний сік додавайте насамкінець приготування, оскільки в солоній чи підкисленій воді сочевиця вариться довше.

Не виливайте сочевичний відвар. Використовуйте його для приготування супів, соусів та підлив.

Комбінуйте сочевицю зі злаковими, зокрема, з рисом чи кукурудзяною крупою.

Сочевиця чудово поєднується з чорним перцем, часником, цибулею і свіжою зеленню. Тому не шкодуйте приправ для цієї зернобобової культури.

А ось і сам рецепт: Сочевиця з курятиною (час приготування 30-40 хв)

Ми готували в мультиварці. Думаю, що на плиті процес відрізнятиметься незначно.

Інгредієнти:

Сочевиця – 200 г

Курятина – 2 гомілки або 2 стегна.

Морквина і 2 цибулини.

Сіль, карі, різні перці, можуть бути східні приправи.

DSC_1754 DSC_1742

Підсмажуємо м’ясо.

До нього додаємо цибулю і моркву. Трохи притушковуємо (до 5хв).

DSC_1747

Сочевицю промиваємо і додаємо до м’яса з овочами. Додаємо трішки води і варимо/тушкуємо 15-20 хв (може бути до 30 хв в залежності від сорту). Під кінець солимо і додаємо спеції.DSC_1756

Домінуючою раджу взяти карі.

Смачного!

Share Button