Share Button

Про те, що пшеницю пророщують для їжі я дізнався багато років тому від сусіда, дочка котрого живе в Британії і розказувала йому про те, що вони таке роблять разом з друзями, але подумав: що за брєд і таку інформацію відкинув, як непотрібну.

Зараз згадую себе малого і було частенько так, що в бабусі, коли ходили на поле я любив зривати колоски молодої пшениці чи жита і вибирати звідти м’які недостиглі зерна. Вони були солодкі і соковиті – зовсім не схожими на ті, що лежали в скрині – тверді й несмачні.

Коли я більше дізнавався про різновиди здорового харчування, то час від часу переглядав статті про пророщення зерен пшениці. Десь на 2–му курсі від того, що не було чим зайнятися і були поривання в темі здорової їжі вирішив спробувати. Придбав на ринку 1кг пшениці (2грн). Знайшов рецепт і з сумнівом чи вдастя, залив водою та поставив у тепле місце в кімнаті гуртожитку. Не подумайте, що не мав, що їсти – то був спортивний інтерес.

пророщена пшениця 3

І як ви думаєте – проросло! І дуже навіть сподобалось – навіювало спогади з дитинства – пшениця була м’якою та солодкою.

Відтоді я час від часу її пророщую і додаю до їжі або просто їм з медом та горішками. Вона ситна і поживна до того ще й корисна. Чому вона корисна? Тобто чим вона корисніша за тверду? Справа в тому, що в твердому стані зерна наче в сплячці і очікують на добрий час для росту. Склад такої пшениці: в основному вуглеводи (крохмаль), трохи білків і незначна кількість вітамінів та ферментів (в оболонці). Тому, коли з неї роблять борошно воно має багато вуглеводів і якщо їсти хліб, булочки, тістечка, тортики у великій кількості можна наїсти і пару кілограмчиків. До всього це не надто корисно для травлення оскільки утворюється багато клейковини, яка покриває стінки травного тракту.

Чим корисна пророщена пшениця?

Коли ж з’являються сприятливі умови (тепло і вологість), то зерна мобілізуються на біохімічному рівні і в ньому відбуваються колосальні зміни: білкові речовини, що перебувають у зернах, спочатку розпадаються на амінокислоти, а потім на нуклеотиди; жири перетворюються на корисні жирні кислоти, а крохмаль — в мальтозу. Пророщена пшениця містить: вітаміни Е, С, D, РР, B, жирні кислоти, 8 незамінних амінокислот і 12 замінних, розчинні та нерозчинні харчові волокна, мінеральні речовини (калій, магній, кремній фосфор, йод, кальцій, залізо, хром, марганець, селен, цинк, мідь, натрій). Зерна з паростками 1–2 мм містять найбільшу концентрацію біологічно активних речовин.

Зерна пшениці, що перебувають у стадії проростання фактично являються біологічно активною натуральною добавкою, що містить всі необхідні речовини у збалансованій легкозасвоюваній формі. От тому вона є такою корисною.

пророщена пшениця 1

Споживаючи пророщену пшеничку я додаю до свого раціону вітаміни, амінокислоти, мінерали, мальтозу. Це в свою чергу додає мені сил, енергії та зміцнює імунітет, допомагає витримати високий темп життя та почуватись гарно. Про користь вітамінів і всього всього писати не варто, тому раджу просто спробувати, оскільки готувати дуже просто.

Як проростити пшеницю?

  1. Купуємо зерні цілої необробленої пшениці.
  2. Миємо 1-2 рази у протічній воді, відбираємо пошкодженні зерна, сміття (якщо є).
  3. Засипаємо в неглибоку миску (бажано не пластикову) шаром 1-1,5см та змочуємо водою.
  4. Ставимо у тепле місце та слідкуємо за тим, щоб весь час було волого (я поливаю і помішую 2 рази на день)
  5. За 1 добу з’являються малі паростки, на 2-гу добу вони більші і пшеничка готова (найкраще годяться зерна з паростками 1-3 мм)
  6. Промийте зерна, додайте до салатів, каш, вживайте з медом чи горіхами. Я це розглядаю як поживний перекус.

При приготуванні варто зважити на наступне: якщо шар пшениці товстий може проростати нерівномірно, а деяка покритись пліснявою, тому краще все порозсовувати по мисці або сипати менше. Для постійного зволоження можна використати натуральну тканину (частину покласти на дно, а рештою накрити з верху, змочити водою), але я пророщую і без неї.

При виникненні плісняви відберіть її, промийте. Вона виникає через пошкодженні зерна, які не були вилучені при митті на першому етапі.

Смачного!

Живіть активно і здорово разом з beTwinkle!

Share Button