Share Button

Привіт. Нещодавно я вкотре експериментував з харчуванням і цього разу я вирішив визначити свою залежність від м’яса та вплив цього продукту на моє самопочуття та активність. Якщо просто і коротко:

Я не їв м’яса 1 місяць

Хочу поділитися результатами  і відчуттями експерименту над собою.  Відразу кажу, що лабораторних досліджень не було. Використано метод спостереження і порівняння станів.

Чому я вирішив це зробити? В принципі м’ясо я дуже люблю.

  1. М’ясо нормально не перетравлюється і забирає енергію з організму для засвоєння.
  2. Дослідити зміни в процесі травлення і самопочуття.
  3. Чи можна нормально жити без м’яса свинини, телятини, птахів, кролятини (можна рибу) бодай місяць.
  4. Які будуть відчуття, коли я почну його їсти.
  5. За книгами Пірі і Лідьярда я дізнався, що багато олімпійських спортсменів, навіть чемпіонів були вегетаріанцями або їли м’яса небагато і це не заважало бути у високій спортивній формі.

Всім відомо, що м’ясо є джерелом білків і амінокислот для нашого організму. Звісно, що мені довелося перебудувати звички і компенсувати недостатність білків. Я пішов на закупи і затоварився різними видами квасолі та бобів, сочевицею, також почали їсти більше грибів і риби.

_DSC2773-001

В плані приготування їжі кардинальних змін не було, але часу для готування було потрібно навіть менше.

  1. Відчуття потреби з’їсти м’яса в мене з’явилось через 4 дні. Ломки і дуже великого голоду не було, більше хотілося їсти після фізичних навантажень. Тоді їв страви з риби і все було ок.

За перший тиждень я відчув потребу їсти частіше і довелось брати ще більше перекусів на роботу і мати напоготові щось поїсти. Зазвичай це були яблука і сухофрукти: курага, родзинки, фініки, в’ялене манго.

_DSC7928-001

Вдома більше почали їсти домашнього сиру і молочних продуктів.

  1. За перший тиждень встановилася своєрідна легкість в системі травлення. Я трохи втратив ваги. Самопочуття гарне. Організм вийшов на якусь межу і йому було добре. Я продовжував тренуватися і почав бігати більші кроси (до 12км). Витривалість не змінилася. Під час бігу було комфортно. Коли ходив на турніки, то трохи стало важче – зменшилась вибухова сила м’язів і звичних 20 разів підтягувань стало робити важче – все таки білка не вистачало, а організм не призвичаївся до нових умов.

На 2-ий тиждень трохи зменшились об’єми м’язів рук і ніг і вийшли на новий рівень, після чого змін не було до кінця експерименту.

Якщо після силового тренування можна було помітити, як збільшуються м’язи і сила, то це стало трохи менш помітно.

За місяць я не відчув, що став слабшим і не почав гірше почуватися. Мої спортивні результати не стали гіршими, витривалість залишилась, а сила відновилась після призвичаєння до нових умов харчування.

DSC_1737-001

  1. Жити без м’яса можливо і це не є настільки некомфортно, як говорять, але все залежить від ступеня залежності і способу харчування в принципі. Реально замінники джерела білка потрібно шукати і трохи перевчити організм, адже звичка їсти м’ясо дуже давня.
  2. Коли я знову почав їсти м’ясо, то відчув навантаження на шлунок і на нирки. Захотілось пити більше води і я ставав трохи сонливим після прийому їжі (організм наче втомлювався і хотів спати). Сили мені не додалось і м’язи не збільшились (для цього потрібно все таки займатися). Потреба в перекусах стала меншою і одного прийому їжі вистачало на довше (така практична перевага). Але поряд з тим з’явилось відчуття переїдання, попри невеликі порції. Для шлунку стало важчим перетравлювати м’ясні страви. Такі відчуття тривали протягом 9-ти днів. Потім наче нормалізувалось.

Вага до кінця експерименту практично не змінювалася, тобто відбулося зниження в перший тиждень і без змін надалі й до кінця.

_DSC7599-001

На мою думку, зараз люди вдаються до крайнощів в плані кількості поїдання м’яса або не вживають його взагалі і починають їсти виключно овочі. Здебільшого і ті і інші мають аргументи на користь власної правоти. Але в мене є власний висновок:

  • Потрібно рахуватися з нашими предками, які їли м’ясо протягом останніх століть. Організм звик до цього і в один момент перестати його їсти неправильно.
  • Наш організм може жити без цього продукту, якщо дати багато замінників. Сучасна цивілізація дозволяє досить комфортно себе відчувати.
  • Поїдання м’яса пояснюється, як на мене, людською практичністю: раз з’їв і довший час не голодний. Бо відчуття голоду є одним з найнекомфортніших відчуттів і прямо впливає на відчуття щастя. Потім жирне м’ясо стимулює задоволення, оскільки ми любимо жирне, і як не дивно, жирна їжа видається нам смачнішою за пісну.
  • Без білків м’яса важче накачати великі об’єми, але можливо, просто більше часу потрібно буде.
  • Після призвичаєння до нової їжі, сила відновлюється. Організм синтезує/бере з їжі всі необхідні продукти.
  • Їсти багато м’яса сумнівної якості – працювати на туалет.
  • Варто їсти хороше м’ясо і не пошкодувати за нього грошей. Тут гарно працює принцип: менше, але кращого.

Цікаво було провести над собою такий експеримент, але я  не готовий стати вегетаріанцем.

Share Button