Привіт-привіт! Продовжуємо подорожувати, а тому сьогодні складемо список продуктів, які беремо собою в подорожі ми. Ось стаття про харчування в горах, але сьогодні про інше. На фото бачите їжу, яку ми везли собою через Татри і Варшаву до Норвегії. Це стартовий набір на 8 днів.
- Канапки у фользі. Витримають вони 1-2 дні, не більше. Ми практикуємо робити канапки з висівкових булочок. Всередині мастимо маслом, кладемо шматок сиру, скибку помідора, гілочку кропу, базиліку або петрушки. Помідор можна замінити огірком. Тоді складаємо булочку докупи і замотуємо у фольгу (як маленькі альпійські звірятка)). Виходить смачно.
- Банани. Це теж їжа на перші 1-3 дні. Банани дуже калорійні і поживні. Це добре в дорозі.
- Йогурти. Можна взяти солодкий і несолодкий. В пластикових пляшках – адже легше транспортувати і використовувати. Беремо небагато. 1-2, якщо не надто гаряче, то й 3 дні йогурт стягне. Далі – потрібно докуповувати по потребі на місці. Пам’ятаєм, що в ручну поклажу йогурт не можна брати (більше про перельоти тут).
- Яблука. Особливо корисно водіям при тривалих переїздах. Кажуть, що яблука гарно бадьорять. Також яблуком можна завершити трапезу, якщо немає можливості почистити зуби. М’якоть гарно впорається із завданням зубної щітки, а ще – допоможе травленню. Але таким краще не зловживати 🙂
А тепер про їжу «на перспективу», тобто таке, що можна і назад привезти, якщо погано розрахувати 🙂
- Пластівці і вівсяночки швидкого приготування. Недолік – все воно зазвичай солодке, але дуже поживне і в умовах подорожі – дуже гарно смакує. Отож беремо собою різні кукурудзяні пластівці в зручному пакуванні. Також – йогурт на перших пару днів, яким ці всі кашки-малашки і пластівці можна залити і смачно поїсти. В комплект входить невелика легка мисочка – туристичний посуд – або скляночка – в нас, власне, бамбукові легкі скляночки, ну і ложка. Коли є можливість, кашки швидкого приготування можна залити окропом. Але і від йогурту цей напівфабрикат стає м’якою їжею.
- Крекер, сухе печиво, вівсяне печиво. Іноді ми беремо собою крекер, щоб просто похрумтіти при нагоді. Коли залишається лише солодка їжа – крекер дуже допомагає.
- Сухофрукти – родзинки, фініки, інжир, ну і хто що любить. Можна брати з запасом, адже такий харч не псується і є дуже корисним джерелом швидкої енергії.
- Халва-цукерки-козинаки-батончики. Просто смачненьке, але треба обережно, коли спекотно. Якось в нас в клапані рюкзака розтопився шоколад і весь витік з упаковки. Фраза «все буде в шоколаді» набула значно іншого значення 🙂 Резервний кнопковий телефон залип настільки, що так і не запрацював.
- Сир-сиро-в’ялена ковбаса. Це якщо канапки будемо робити в дорозі. Скоріш варіант для походу, аніж для міста. Але якщо все ж беремо, то варто не забути також ніж, хліб і багато вологих серветок, щоб то все повідмивати 🙂
- Чай. В пакетиках, бо так зручніше. В холодну пору року – в термосі і ще пакетики на потім. Роздобути гарячу воду зазвичай – не проблема.
- Сік-смузі. Коли нема як в дорозі поїсти, а шлунок вже «грає марша», то ковток соку значно полегшить ситуацію: голод трохи притупиться, живіт перестане бурчати і не доведеться червоніти 🙂
- Вода. Води беремо достатньо. Не мало і не багато. В дорозі весь час поповнюємо водний баланс організму. Коли випили все, що мали, купуємо знову. Це дуже важливо для комфортного самопочуття і здоров’я.
Також є ряд продуктів, які ми звикли купувати ще й по ходу. Це вода, фрукти (банани, яблука), йогурти, хліб-сир-помідори. В Норвегії замість хліба купували млинці (більше про витрати в цій країні тут).
Коли є можливість – обов’язково краще зайти в якийсь заклад і добре пообідати. Цим не варто нехтувати і потрібно часто користати. Однак, коли ти весь час перебуваєш в русі, пересадки, нові міста, краєвиди; або коли бюджет обмежений, або коли країна подорожі суттєво «дорога», такий список може стати в нагоді. Мандруй і живи активно!
Слідкуй за нами!