Share Button

Їсти таки щось треба. В подорожі це питання може стати навіть проблемою.

Як розрахувати, скільки і якої їжі брати з собою, що везти з дому, а що можна докупити дорогою? З цим всім зараз спробуємо розібратись. 

Для початку варто врахувати кілька нюансів.

 Куди їдемо

 

В гори варто брати з одного боку небагато, бо треба нести на собі, але й немало, бо ніде докупити потрібне. В літню пору варто розраховувати на сир та молоко, що їх можна придбати в чабанів. Також ліси багаті чорницями, малиною, грибами.

Вода: що і як, читаємо тут.

 

Якщо їдемо в інше місто на нетривалий час, беремо їжі зовсім трохи. Все можна докупити під час подорожі. А краще пообідати в якомусь цікавому закладі.

 

Якщо їдемо в тривалу мандрівку, де буде і природа і міста, то харчування плануємо так, щоб в місті поповнювати запаси провізії для періоду, який проведемо на природі.

 

Якщо йдемо в Карпати, то води можна брати лише на перший час. Літр на людину буде достатньо. Весь масив всіяний джерелами з чистою водою. Спрагу втамувати вийде без проблем.

 

Якщо гори Кримські або подібні, про воду слід подбати ретельніше. Потрібно вивчити розташування джерел на карті, деякі можуть бути пересохлими. Варто мати резерв води, прокладати маршрут через населені пункти. Можна набрати води у людей, хоча в них також значні проблеми з водопостачанням.

 Чим їдемо

 

Якщо їдемо власним автомобілем, можемо брати багато і всього, це ясно. Тому розглянемо інші можливості.

 

Якщо їдемо потягом, можемо брати досить багато, але з розрахунку, що нести все одно доведеться на собі.

 

Якщо їдемо автобусом, то не варто повністю розраховувати на багажний відсік. Може довестись їхати з сумкою в салоні. Том пакуємо розумно. Ніяких додаткових кульочків, горняток на карабінах. Все має вміститись досередини. Як спакувати наплічник, дивимося тут.

 

Якщо подорожуємо великами або пішки, то беремо їжі небагато, з розрахунку тривалості і віддалі маршруту.

 

 На скільки їдемо

Якщо їдемо на тривалий час, стараємося підтримувати базовий набір їжі. Трохи крупи, яку можна приготувати, трохи висококалорійних смаколиків, трохи хліба і води, спеції.

 

Якщо подорожуємо групою, то найкраще поділити всю провізію між учасниками, десь приблизно розкинувши вагу. Так буде по-чесному і легше для всіх.

 050620122591

Отож 7 порад щодо харчування в мандрівках:

  • Беріть собою крупи, різні для різноманіття. Це дуже поживна і калорійна клітковина, що дає достатньо енергії і легка для травлення.
  • Варто взяти собою трохи картоплі, можна горохові брикети щоб зварити суп.
  • Беріть собою сухофрукти. Інжир допоможе серцево-судинній системі, сушені банани і курага збагачені калієм, родзинки гарно втамовують спрагу, фініки та чорнослив  містять багато фруктози. Також добре брати собою горіхи, будь-які. Коли немає часу для обіду, такі дрібнички гамують голод,  допомагають поповнити калорії та йти далі.
  • Солодке – шоколад, батончики, халва, щербет, пряники, вівсяне печиво… калорійні і смачні. Під час походів або мандрівок із значними навантаженнями солоденьке гарно підіймає настрій, допомагає поновити сили.
  • Саморобний енергетичний напій: вода з лимоном в дуже високій концентрації. Чи, скажімо, лимон з водою J Ніяких консервантів, тільки бадьорість. Невеличкий ковток такого напою тонізує і пробуджує. А головне, півлітрової пляшечки може вистачити на цілу групу.
  • М’ясо та ковбаси в дорогу брати не варто. Хіба якщо плануєте з’їсти їх впродовж перших днів. Джерелом білка можуть бути горіхи, зібрані дорогою гриби (але з тим обережно), сир-молоко, сирокопчена ковбаса (НЕ ПСУЄТЬСЯ), сало для засмажки.
  • Під час приготування їжі готуйте смачненький чайок. Можна звичайний, який ви брали собою, або з гілочок чорниці, листків малини, з чебрецю. Тепла рідина дуже корисна для горла і травної системи.

 

Перегляньте також 10 рецептів для приготування виключно в польових умовах. Смачного 🙂

 

Share Button